2007-09-18 16:40:15

Кардинал Роде на беатифікації блаженного Станіслава Папчинського в Польщі


У неділю, 16 вересня 2007 року, у місті Ліхеню в Польщі відбулась беатифікація, тобто проголошенням блаженним католицької Церкви, отця Станіслава Папчинського, засновника Згромадження Отців Маріянів. Божественну Літургію очолював Державний Секретар Ватикану, кардинал Тарчізіо Бертоне, з яким співслужило 5 кардиналів та шістдесятка єпископів. Серед співслужителів був і Префект Священної Конґреґації Інституцій богупосвяченого життя і Згуртувань апостольського життя, кардинал Франц Роде, який, крім того, очолював відправу утрені для богупосвячених осіб. У проповіді він звернувся до монахів і монахинь із закликом бути свідками Христа не тільки словом, але і прикладом власного життя. Саме цього потрібно сучасному світові, який віддаляється від релігійних цінностей, дедалі більше прямуючи шляхом релятивізму.

Кардинала Роде розпочав уривком з 2-го розділу Послання святого апостола Павла до Тимотея:
„Коли ми з Ним (Христом) померли, то разом з Ним будемо й жити. Коли страждаємо, то з Ним будемо й царювати. Коли Його зрікаємось, той Він зречеться нас. Коли не віруємо, Він зостається вірним” (ІІ Тм 2,11-13). Ці слова важливі і цінні для християн усіх часів. Вони є запрошенням до повної єдності з Ісусом, запрошенням до участі в Його смерті і в Його воскресінні, тобто в Його трудах і терпіння, в Його тріумфі, яким є воскресіння до справжнього життя і правдивої радості.

Живемо в часи численних питань і постійної невпевненості. Здається, що люди наших часів втратили будь-яку життєву орієнтацію, але Христос постійно звертається до кожної людини із закликом Його наслідувати. Особливо особи, посвячені Богові, повинні уникати марноти, яка в наш час дуже розповсюджена, приводячи до того, що віра більше не наповнює життя, а життя позбувається віри. Усе існування християн повинно зосереджуватись навколо центральної точки: повної злуки з Христом.

Ісус Христос закликає богупосвячених осіб бути Його свідками у світі, бути наявним знаряддям Євангелія, вірогідними доказами спасенної присутності Христа, знаками Його любові до кожної окремої людини у світі. Не тільки словами, але, перш усього, способом життя, вільним серцем і творчим духом вказуйте милосердну Божу любов тим, кого зустрічаєте на своєму життєвому шляху”, - сказав кардинал Франц Роде.

Про це навчав, зокрема, блаженний Станіслав Папчинський, який писав: „Ось найкраще правило наслідування Христа: встати і йти за Ним. Якщо не підіймемось і вирушимо в дорогі, то не зможемо йти слідом за Ним, хоч нам би могло і здаватись, що ступаємо Його слідами. Якщо у закутинах власної волі приховуємо самолюбство, то не йдемо за Ісусом, по-справжньому Його не наслідуємо, хоча, можливо, й носимо монаший одяг та склали обіти послуху, чистоти та убозтва”.

Префект Священної Конґреґації Інституцій богупосвяченого життя і Згуртувань апостольського життя, кардинал Франц Роде звернувся до ченців та черниць із закликом по-справжньому наслідувати Ісуса Христа, шукати постійної злуки з Ним та бути завжди готовими сповняти Його волю. У цьому допомагає молитва, вивчення Божого Слова, Пресвята Євхаристії та Свята Тайна Покаяння, як також справжнє свідчення братерського життя в спільноті, готовність послуху, рішучість убогості та мужність чистоти. Тільки в такий спосіб богупосвячені особи зможуть давати ясне, справжнє свідчення Христового воскресіння, як у своїй енцикліці „Deus Caritas est” – „Бог є любов” написав Папа Венедикт XVI: „Любов в її чистоті та безкорисливості є найкращим свідченням про Господа Бога, в якого віримо і Який спонукує нас до любові” (Бог є любов, 31).








All the contents on this site are copyrighted ©.