2007-09-02 11:59:25

Лорето: Свята Літургія в долині Монторсо


Молитовна зустріч молоді тривала до самого ранку, до Святої Літургії, яка розпочалася о 9.30 і яку очолив Вселенський Архиєрей Венедикт XVI, з яким співслужили 160 італійських єпископів, і в якій взяли участь понад пів мільйона вірних, в основному молоді. А хто спостерігав за богослуженням по телебаченню, то не міг не зауважити два великі українські прапори, які майоріли майже перед самим престолом, бо саме там перебувала делегація з нашої країни.

На початку своєї проповіді Папа звернувся словами привітання і подяки до усіх присутніх єпископів, священиків, монахів, монахинь та вірних, особливо дякуючи, тим, хто спричинився до організації молодіжного форуму і тієї урочистої Святої Літургії у Лорето, подякував також державній владі за допомогу і підтримку у проведенні цього заходу.

Святіший Отець наголосив, що цей сьогоднішній день можна назвати днем Божої благодаті. Зібравшись довкола Господнього престолу, приносячи Євхаристійну жертву неподалік Святого Дому з Назарету, можемо відчути велику радість, бо ж стоїмо перед живим Богом. З Марією, Матір’ю нашого Спасителя і нашою Матір’ю, йдемо на зустріч із Ісусом Христом, Посередником Нового Завіту, – зазначив Папа Венедикт XVI. Бог-Отець багато разів та різними способами промовляв до свого народу, неодноразово зустрічаючись із людською невдячністю і закам’янілістю сердець, проте, коли настала повнота часу, Господь забажав укласти новий та вічний Завіт із своїм людом, позначаючи його печаткою крові Свого Улюбленого Сина, Ісуса Христа, який став людиною, помер та воскрес, щоб ми усі могли отримати спасіння, вічне життя з Небесним Отцем. В лоні Пречистої Діви Марії Господь прийняв наше тіло, став подібним до нас, щоб нас привести до Свого Отця.

Як наголосив Вселенський Архиєрей, і сьогодні Бог шукає молодих людей із великими серцями, які змогли б дати Господеві місце у їхньому житті, стати активними учасниками Нового Звіту. Але щоб відгукнутись на цей Божий поклик, потрібно бути духовно молодими, здатними крокувати новими дорогами, які вказує Ісус. Христос поважає нашу свободу, але Він ніколи не втомлюється пропонувати нам найвищі життєві цілі: новизну Євангелія та красу святого життя.

Як Ісус, так і Свята Церква, акцентує свою увагу на молоді, розділяючи із ними моменти радості та смутку, підтримуючи дарами Святих Тайн, допомагаючи розпізнати життєве покликання. «Дорога молоде, вступіть у нове життя, яке випливає із зустрічі з Христом, і будете здатні стати апостолами Його миру у ваших родинах, серед ваших друзів, у ваших церковних спільнотах і у різних середовищах, у яких живете і працюєте», – закликав Вселенський Архиєрей.

Опісля, Папа запропонував придивитись до Пречистої Діви Марії, до Її життєвого шляху, призадуматись над роками Її молодості. Як вона поводилась, будучи молодою? Чому в Марії неможливе стало можливим?! Покора – саме цією чеснотою Вона привернула особливу увагу Господа Бога.

У читаннях, запропонованих Римо-католицькою Церквою на цю неділю, говориться про покору. Не випадково роздумуємо над цією чеснотою саме тут у Лорето, неподалік Святого Дому з Назарету, що є санктуарієм упокорення: покори Бога і покори людини, Пречистої Діви Марії. Бог упокорився, прийняв людське тіло, став подібним до нас у всьому, крім гріха, проживав у домі збудованому людськими руками, і все це, для нас, щоб ми спаслись. У теперішньому світі покора не є належно доціненою, але, все таки, вона є основним шляхом, бо показує нам спосіб діяння самого Бога.

Кульмінаційним моментом проповіді Святішого Отця було заохочення молоді крокувати дорогою покори, не наслідувати осіб високодумних, гордих, які пропагують насильство, натомість брати приклад з людей покірних, навіть коли це вимагатиме певних зречень.

«Дорогі друзі, не бійтесь віддавати перевагу «альтернативним» дорогам запропонованим правдивою любов’ю», – наголосив Папа, заохочуючи молодих людей до щирих та чистих стосунків, до гідного навчання та праці, завжди беручи до уваги спільне добро, не боятись нездорової критики ровесників чи іноді навіть старших людей, які віддалились від євангельського ідеалу, євангельських цінностей.

«Дорогі друзі, ця дорога покори, не є, отже, дорогою зречення, але сміливості. Не є наслідком поразки, але результатом перемоги любові над егоїзмом і благодаті над гріхом», – наголосив Вселенський Архиєрей, додаючи, що, наслідуючи Христа і Діву Марію, мусимо мати покірну відвагу, мусимо покірно віддатись у руки Божі, бо лише так зможемо стати знаряддям у Його руках, будемо спроможні робити великі речі у житті.

Папа підкреслив, що наслідування Христа вимагає постійного зусилля робити вклад у виховання доброго і здорового суспільства та свідчення Ісуса у наших спільнотах.







All the contents on this site are copyrighted ©.