2007-08-13 15:48:52

"Ангел Господній" з Папою Венедиктом XVI


У неділю, 12 серпня, Папа Венедикт XVI привітав вірних та паломників з балкону літньої резиденції у Кастель Ґандольфо, поблизу Риму, адже, як і кожної неділі, водни прийшли, щоб помолитися зі Вселенський Архиєреєм полудневу молитву «Ангел Господній», послухати його повчання та отримати Апостольське благословення.

Під час свого короткого повчання Святіший Отець коментував уривки зі Святого Письма, які цієї неділі читалися у римо-католицьких храмах, зазначивши, що літургія цього дня є, немовби, приготуванням до свята Успіння Матері Божої, яке згідно з григоріянським календарем відзначатиметься 15 серпня, адже спрямовує наш погляд до майбутнього, до неба, де Пресвята Діва випередила нас у радості раю. Особливо євангельське читання, продовжуючи тему попередньої неділі, запрошує християн відірватись від матеріальних дібр, часто ілюзорних, та вірно виконувати власні обов’язки, з постійним прагненням вишнього. Віруючий є постійного напоготові, щоб прийняти Ісуса, коли Той прийде у своїй славі. Через приклади із щоденного життя Господь Ісус закликає своїх учнів переживати цю внутрішню готовність так, як вірні слуги, що очікують повернення свого пана. «Отже, ми повинні чувати молячись і роблячи добрі вчинки» – зауважив Венедикт XVI.

Переходячи до другого читання, а це є уривок з Послання до Євреїв, Святіший Отець звернув увагу на те, що на землі ми є, немов, у дорозі. Згаданий уривок представляє нам Авраама в одязі подорожуючого, який є кочівником, що живе в наметі у чужій землі. Його провідником є віра. «Вірою Авраам, покликаний, послухався і вийшов до краю, що мав узяти у спадщину, і пішов, не знаючи, куди йде» (Євр 11,8). Його справжньою метою було місто «з непохитними основами, якого Бог будівничий і засновник» (Євр 11,11). Місто, про яке йдеться, не є на землі, це – рай. Автор Послання до Євреїв був добре свідомий того, що первісні християнські спільноти вважали себе «чужинцями» на землі, називаючи свої осередки «парохіями», що походить від грецького «паройкой», що означає «колонія чужинців», висловлюючи таким чином найважливішу характеристику Церкви, якою є прямування до неба. Папа наголосив на тому, що Літургія Слова минулої неділі запрошує нас задуматись над прийдешнім світом, про який щоразу згадуємо у Символі Віри. Це також запрошення провести наше життя мудро і передбачливо, пам’ятаючи про речі, які називаємо останніми: смерть, суд, вічність, пекло та рай.

«Пресвята Діва Марія, що з неба опікується нами, нехай допоможе нам не забувати, що тут, на землі, ми лише тимчасово, і нехай навчить нас приготуватися до зустрічі з Ісусом, що сидить по правиці Всемогутнього Отця і звідти прийде судити живих і мертвих». Цими словами Папа Венедикт XVI закінчив свою недільну катехизу, після чого очолив проказування молитви «Ангел Господній», по закінченні якої уділив всім присутнім, а також тим, хто єдналися з ним у молитві за допомогою засобів суспільних комунікацій, своє Апостольське благословення.

Продовжуючи недільну зустріч привітаннями для прочан, Святіший Отець Венедикт XVI висловив свою близькість з численними жертвами повеней, які охопили Південноазіатські країни, закликаючи церковні спільноти молитися за них і підтримати різноманітні ініціативи солідарності з потерпілими.







All the contents on this site are copyrighted ©.