2007-08-06 14:36:20

"Ангел Господній" з Папою Венедиктом XVI
5 серпня 2007 р.


5 серпня, у спекотний недільний полудень, біля літньої папської резиденції у Кастель Ґандольфо зібралися паломники, щоб разом з Папою Венедиктом XVI помолитися традиційну о тій порі молитву «Ангел Господній».

У своєму короткому повчанні Святіший Отець зупинився на темі, запропонованій цьогоденним літургічним читанням з Євангелії, зазначивши, що Боже слово заохочує нас призадуматися над нашим стосунком до матеріальних речей, звернувши увагу на те, що багатство, яке саме в собі є добром, не повинно вважатися найбільшим добром. Воно, передовсім, не забезпечує спасіння, а навіть може серйозно йому пошкодити. І від цього Ісус бажає застерегти своїх учнів. Тому є великою мудрістю не прив’язувати своє серце до дібр цього світу, бо вони є проминаючими. Справжній скарб, який ми, християни, повинні невпинно шукати, знаходиться в небі, де є Христос, що сидить по правиці Отця. Про це нагадує святий Павло у Посланні до Колосян, уривок з якого також читався минулої неділі, і у якому Апостол Народів навчає, що наше життя з Христом перебуває у Бозі.

Далі Папа Венедикт XVI зазначив, що звернути свій погляд вгору, до неба, нас запрошує і Празник Господнього Преображення, який згідно з григоріянським календарем припадає 6 серпня. «У Євангельській розповіді про Преображення нам дано провісний знак, що дозволяє короткочасно заглянути у царство святих, у якому також і ми, після закінчення земного існування, можемо бути співучасниками Христової слави, яка буде повною, всеохоплюючою та остаточною. Тоді весь всесвіт буде переображений і остаточно виповниться божественний план спасіння», – сказав Святіший Отець, зазначивши, що Празник Преображення є також пов’язаний з пам’яттю про його попередника, Слугу Божого Павла VI, який 6 серпня 1978 року, саме у Кастель Ґандольфо, закінчив своє служіння і відійшов до Небесного Отця. «Згадка про нього нехай буде нам запрошенням звертати свій погляд вгору і вірно служити Господеві і Церкві, як це чинив він у нелегкі роки минулого століття».

Закінчуючи своє повчання, Вселенський Архиєрей Венедикт XVI нав’язав до іншої важливої річниці, що відзначалася того недільного дня, а саме літургічна згадка про посвячення римської базиліки Святої Марії Більшої (Santa Maria Maggiore). «Пречиста Діва, яка більше, від будь-якого іншого сотворіння брала участь в таїнстві Христа, нехай підтримує нас у нашій мандрівці віри, щоб ми, згідно з тим, як Свята Літургія нас сьогодні запрошує молитися, працюючи власними силами над впорядкуванням землі, не дозволили, щоб нас опанували жадібність та егоїзм, але шукали завжди того, що є вартісним перед Богом».

Після проказування молитви «Ангел Господній» Папа Венедикт XVI уділив всім учасникам спільної молитви своє Апостольське благословення.

Перед тим, як привітати присутніх їхніми рідними мовами, Венедикт XVI висловив свою духовну близькість з провідниками та вірними Румунської Православної Церкви з приводу смерті Блаженнішого Теоктиста, Патріарха Румунської ПЦ. «Мені дуже мило з пошаною та почуттями любові згадати цю гідну постать Пастиря, який любив свою Церкву і дав позитивний внесок в католицько-православні стосунки», – сказав Вселенський Архиєрей.







All the contents on this site are copyrighted ©.