2007-05-14 14:44:58

Промова Папи під час V Конференції Єпископів Латинської Америки та Карибського регіону


У своїй промові до зібраних єпископів Папа пригадав, що віра в Ісуса Христа уже протягом п’яти століть одухотворяє життя та культуру цих країн, і саме від зустрічі з християнським віровизнанням зродилась багата культура, яка проявлялась в образотворчому мистецтві, музиці, літературі, а особливо, релігійній традиції народів, об’єднаних вірою. На даний час ця віра долає багато викликів сучасності, тому, V Конференція Єпископів Латинської Америки та Карибського регіону має на меті розглянути теперішню ситуацію цього континенту, щоб допомогти своїм вірним прямувати шляхом віри в радості і стабільності, усвідомлювати, що вони є учнями Ісуса, місіонерами Христа, покликаними Господом свідчити своїм життям Спасителя, християнську віру і любов і звіщати Добру Новину ближнім.

Продовжуючи, Святіший Отець пригадав зміни, що стались в Латинській Америці продовж останніх років, наголосив на процесі глобалізації, що мусить керуватись етичними нормами, а не бажанням зиску, мусить бути на службі людині; звернув увагу на суспільну несправедливість, помилкові ідеології, послаблення християнського життя. Конференція покликана знайти вихід з цієї ситуації, ставлячи Ісуса у центрі, віру у Нього і життя в Нім. Теперішні ідеологічні системи, як також марксистська і капіталістична, намагаються сфальшувати реальність, обмежити її, позбавити духовного виміру, відсунути, або й більше, відкинути Бога. Лише той, хто знає Бога – знає реальність, і може гідно на неї відповісти. І цю правду можна підтвердити занепадом усіх ідеологічних систем, які відкинули Бога.


Вселенський Архиєрей підкреслив, що йдеться саме про Бога з людським обличчям, про Бога, Який нас сильно полюбив і дав Себе за нас розп’ясти. Хто зрозуміє Христову любов «аж до кінця», мусить відповідати такою ж самою любов’ю. Зустріч з Богом веде до зустрічі з братами, до любові наших ближніх. Отож, першочерговим завданням християнина є братня любов до наших ближніх, а особливо, до найубогіших, і саме ця любов вміщена у вірі в Бога, Якого звіщає Католицька Церква. Папа зазначив, що Божий люд Латинської Америки має право на повноцінне життя, на життя у свободі від голоду і насильства, у добробуті та гідних людини умовах, і саме над цими проблемами повинні призадумуватись і їх вирішувати політичні рухи. Вірні нашої Церкви також повинні ангажуватись у процес вирішення цих проблем, але Церква, як цілість, не повинна безпосередньо втручатись і підтримувати ті чи інші політичні інтереси.







All the contents on this site are copyrighted ©.