2007-01-03 16:35:41

Загальна аудієнція з Папою Венедиктом XVI
3 січня 2007 р.


«Дорогі брати та сестри, ця перша у новому році загальна аудієнція ще й далі проходить в дусі Різдва, в атмосфері, яка запрошує нас до радості з приводу народження Спасителя», – цими словами розпочав свою сьогоднішню науку Венедикт XVI, продовжуючи: «Прийшовши у світ, Ісус щедро наповнив людські серця дарами доброти, милосердя і любові». Святіший Отець зазначив, що хто роздумує над таємницею Різдва, вдивляється в Божого Сина, що беззахисно лежить у яслах вертепу, той не може не відчувати здивування від цієї, по-людськи, неймовірної події, не може не подивляти покірної відданості Діви Марії, яку саме за Її покору Бог вибрав на Матір Свого Сина.

Вдивляючись у вифлеємську Дитинку, кожна людина відчуває, що вона є любленою Богом, і що цю любов вона отримала як безкорисливий дар, відчуває безмежність Божої доброти. В Ісусі Христі Бог Отець зробив нас дітьми Божими. Святий Євангелист Іван у своєму першому посланні запрошує нас роздумати над таїнством нашого усиновлення ось такими словами: «Дивіться, яку велику любов дарував нам Отець, щоб ми дітьми Божими звалися», – підкреслюючи: «Ми і є ними». Вселенський Архиєрей зазначив, що ми й насправді належимо до сім’ї, яка має Бога Батьком, бо Ісус Христос прийшов у світ закласти Свій намет між нами, щоб з’єднати усіх людей в одну родину, в один народ. Христос прийшов, щоб показати нам справжнє обличчя Боже, щоб прихилити нам небо. Папа Венедикт XVI звернув увагу присутніх на слова Святого Апостола Івана, що виявляють Божу любов до нас: «Любов же полягає не в тому, що ми полюбили Бога, а що Він полюбив нас». У Різдві Ісуса можемо відчути, що Бог нас любить. «Він перший полюбив нас», – наголосив Святіший Отець, повторивши слова Святого Апостола Івана.


Папа підкреслив, що в радості Різдва Спасителя не можемо забути і про сили зла, сили темряви, що намагаються затемнити блиск божественного світла, бо як в минулому, так і в наші дні часто зустрічаємось із відкиненням Ісуса Христа та з релігійною байдужістю, із різними проявами атеїзму або применшенням Ісуса до рівня звичайного «учителя закону», позбавленого божества. Але Ісус, справжній Бог і правдива людина, не втомлюється пропонувати усім людям Свою Добру Новину, хоча й знає, що стане знаком протиріччя.

Вселенський Архиєрей наголосив: «В дійсності, лише Дитина, що лежить в яслах, володіє справжньою таємницею життя. Тому, просить прийняти Його, зробити Йому місце у наших душах, в наших домах і містах». Папа закликав дати свою особисту відповідь Ісусові, бо не можливо залишатись байдужими до Спасителя: мусимо до цього відповідно поставитись. Венедикт ХVІ пригадав, що маємо добрий приклад пастухів, царів, які подорожували за зіркою, Святого Йосифа та Діви Марії. А також приклади багатьох жінок та чоловіків, які повірили у Таємницю Воплочення Божого Сина і відкрили свої душі та серця Спасителеві.


А на закінчення катихези Венедикт XVI закликав усіх нас з початком нового року відкрити свої серця та розум для Христа, показати щире бажання бути Його правдивими друзями. Бо цим зможемо бути співробітниками у Його задумі спасіння та свідками дарованої Ним радості.








All the contents on this site are copyrighted ©.