2006-11-12 15:29:40

Молитва "Ангел Господній" з Папою Венедиктом XVI
12 листопада 2006 р.


«Сьогодні Італія святкує щорічний «День Подяки», який проходить під гаслом: «Земля - дар усьому людству», – цими словами Святіший Отець Венедикт XVI розпочав недільну катехизу перед проказуванням полудневої молитви «Ангел Господній». У наших християнських родинах, – вів далі Папа – перед тим як споживати їжу, навчають малих дітей молитися і робити на собі знак святого хреста, щоб тим самим завжди подякувати Господу Богу. Цей звичай потрібно постійно практикувати і також, наново відкривати, оскільки такий жест виховує нас до розпізнавання дару «щоденного хліба», в якому міститься великий дар Божого Провидіння.


Ми мусимо навчитися благословити Творця за все: повітря, воду, поживу, яка становить фундамент нашого життя, за всі дари, які Бог дає нам для підтримки життя через родючість нашої землі. Своїх учнів Ісус навчав молитися, просячи небесного Отця, не «мого», а «нашого» щоденного хліба. Він бажав, щоби людина була співвідповідальна за своїх ближніх, щоби нікому не забракло необхідних дарів для життя. Плоди землі є даром, призначеним Богом для всього людства.


Святіший Отець порушив болюче питання голоду в світі, яке, не зважаючи на зусилля різних організацій, зокрема Продовольчої і сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй (ФАО), й надалі залишається актуальним. В основному ФАО займається питаннями, пов'язаними з поліпшенням харчування і підвищенням життєвого рівня, забезпеченням підвищення продуктивності праці і кращого розподілу продовольства та продукції сільського господарства, поліпшенням умов життя сільського населення, сприяючи тим самим розвитку світової економіки. Її діяльність спрямована на сприяння у вирішенні однієї з основних проблем, з якими стикається людство, а саме всесвітньої продовольчої проблеми. Згідно нових статистичних даних, на даний час 800 мільйонів осіб живе у стані постійного недоїдання і також багато дітей вмирає від голоду.


Цей «День Подяки», з одного боку, запрошує нас дякувати Богові за плоди сільськогосподарської праці, а з іншого – заохочує нас зобов’язатися покінчити з цим бичем голоду, який є наслідком несправедливого використання Божих дібр.


Після недільної призадуми Святіший Отець у полудневій молитві благав Пресвяту Богородицю, щоб Вона нам допомогла нам завжди бути вдячними за доброту Божого Провидіння і старатися поширювати справедливість та людську солідарність по всій землі.








All the contents on this site are copyrighted ©.