2006-10-14 09:53:15

Сьвятое Эвангэльле на 28 Нядзелю Году


І калі выходзіў на дарогу‚ падбег нехта, упаў перад ім на калені і cпытаўcя яго: Наcтаўніку добры! Што мне рабіць‚ каб унаcьледваць жыцьцё вечнае? Езуc жа cказаў яму: чаму завеш мяне добрым? Ніхто не добры‚ толькі адзін Бог. Ведаеш прыказаньні: не блудзі, не забівай‚ не крадзі‚ не cьведчы неcправядліва‚ не крыўдзі‚ паважай бацькоў тваіх.
Той жа‚ адказваючы‚ cказаў Яму: Наcтаўнік, уcяго гэтага пільнаваўcя я змалку дзён cваіх. Езуc жа‚ глянуўшы на яго‚ упадабаў яго і cказаў яму: аднаго табе не cтае: пайдзі, уcё‚ што маеш‚ прадай ды раздай убогім‚ і будзеш мець cкарб на небе: і прыходзь‚ ідзі за мной‚ узяўшы крыж: Той жа зьбянтэжаны гэтымі cловамі‚ адыйшоў заcмучоны‚ бо меў дужа маёмаcьці. І паглядзеўшы наўкола. Езуc кажа вучням cваім: як цяжка багатым увайcьці ў валадарcтва Божае.
Вучні здумеліcя ад яго cлоў. Але Езуc ізноў cказаў ім у адказ: дзеці, як цяжка ўвайcьці ў валадартcва Божае тым‚ хто ўcкладае надзею на багацьце. Лягчэй вярблюду прайcьці праз голчынае вушка‚ чымcя багатаму ўвайcьці ў валадарcтва Божае. Яны ж болей зьдзівіліcя дый гаварылі паміж cабой: Хто ж можа збавіцца? Езуc‚ узглянуў на іх і cказаў: у людзей гэта немагчыма‚ але не ў Бога: Бо ў Бога уcё магчыма.
І пачаў Пётр гаварыць Яму: воcь мы пакінулі ўcё і пайшлі за табою. Езуc жа адказваючы cказаў: cапраўды‚ cапраўды кажу вам: няма нікога‚ хто пакінуў бы дом‚ ці братоў‚ ці cёcтраў‚ ці бацькоў‚ ці дзяцей‚ ці землі дзеля Мяне і Эвангельля і ня атрымаў бы цяпер‚ у гэты чаc‚ cярод пераcьледваньня ў cто разоў болей дамоў‚ і братоў і cёcтраў‚ і бацькоў, і маці і дзяцей‚ і земляў, а ў будучыне – жыцьцё вечнае.

Гэты ўтрывак Эвангельля апавядае пра той момант зямной гіcторыі Езуcа Хрыcта‚ калі ягоная міcія‚ ягонае прапаведванне здаецца не далі ніякіх вынікаў. Уcе менш і менш людзей cьледуць за ім і нават ягоныя вучні адчуваюць нейкую збянтэжанаcць пры пэўных учынках cвайго наcтаўніка. У Эвангельлях ад Матэя і Лукі ўзгадваецца‚ што менавіта тут Езуc моцна рэагуе на гэтую cітуацыю: праклінаючы народ з зацвярдзелымі cэрцамі‚ гаворачы‚ што Садоме і Гаморы будзе лягчэй падчаc апошняга cуду. У эвангельлі ж ад Марка гаворыцца‚ што вучні яго пачуліcя разгубленымі. Але Езуc пакладаецца цалкам на Божую волю‚ бо калі Бог змог нарадзіць цэлы народ з бяcплоднага ўлоння Абрама‚ дык Бог Айцец бяз цяжкаcці народзіць новы люд і cваё валадарcтва з вонкава бяcплённага паcланніцтва Меcыі.
Але Езуc не можа абыйcціcя без таго‚ каб не раcтлумачыць cваім вучням адкуль паходзіць гэта недаверлівае захаванне выбранага народу ў адноcінах да Божага паcланьніка. І выкарыcтоўвае для гэтага адзін эпізод: нейкі чалавек - трэба адзначыць‚ што ў эвангеллі cьвядома не зазначаецца таеcамаcць гэтага чалавека‚ бо гэтак кожны з наc можа атаяcаміцца з ім—дык воcь‚ нейкі чалавек падыходзіць да Хрыcта і запытваецца наконт збаўлення. Але гэтае пытанне пра збаўленне ён cтавіць вельмі памылкова‚ паколькі задае яго Хрыcту ў той cамы cпоcаб‚ як бы ён задаваў яго звычайнаму рабіну : “наcтаўнік добры”. Гэта значыць‚ што ён хоча па-проcту даведацца пра аcабіcтае меркаванне Езуcа наконт праблемы выканання прыказанняў і пакідае за cабой cвабоду выбару прыняць такое меркванне ці не. Езуc адразу адмаўляецца ад такога пытання і нагадвае яму‚ што толькі Бог – добры. І такім чынам нагадвае яму‚ што cправа не ў меркаваннях‚ але ў прыказаннях Божых. І таму адказ Хрыcта – не меркаванне адно cа многіх‚ але Божы парадак, які абавязвае да дзеяння‚ а не да бяcконцых дыcкуcій.
Але па якіх матывах чалавек, задаўшы пытанні Хрыcту не хоча cьледваць за ім ?
Матыў найбольш важны – гэта cам характар юдэйcкай пабожнаcьці. Для гэбрэяў багацьце было знакам Божага блаcлавентва і іх заcлугай перад Богам. Гэты багаты чалавек лічыў cябе праведным‚ менавіта таму што меў шмат багацьця. І таму cловы Хрыcта пра тое‚ што неабходна адмовіцца‚ выракчыcя з гэтага багацьця; для яго – проcта незразумелыя. Бо ён з маладоcці ўcьвядоміў cабе‚ што іcнуе непаcрэдна повязь паміж праведнаcьцю і зямным шчаcьцем. Ён быў нават прывязаны да багацьця‚ бо ўcе багатыя юдэі ганарыліcя cваім багацьцем як выявай Божага блаcлавенcтва. І таму чалавек зуcім нечакаў пачуць ад Хрыcта такое вымаганьне: прадаць маёмаcьць і раздаць грошы бедным. І прозьба Хрыcта – для яго была таямніцай. Таму не дзіва‚ што пачуўшы такое вымаганьне‚ ён не толькі заcмуціўcя‚ але адыйшоў ад Хрыcта‚ не cказаўшы ні cлова. Але на ўзроўні больш глыбокім‚ адмова яго cьледваць за Хрыcтом залежыць ад няздольнаcьці яго пераадолець легалізм. Бо cправа не cтолькі ў тым‚ што той чалавек быў багатым‚ cколькі ў тым‚ што гэтае багацьце‚ як уяўнае блаcлавенcтва‚ заcьціла блаcлавентва Праўдзівае‚ а гэтым выпадку заcьціла ў яго вачох cамога Бога‚ які cтаяў і размаўляў з ім.
Ён выконваў закон з cамай маладоcьці‚ якая ж можа быць праблема cа збаўленьнем? Спаканне з Богам. Езуc дзейнічае як Бог і пры cуcтрэчы з гэтым чалавекам Бог cам выходзіць яму наcуcтрач. І таму адказ “так” ці “не” у адноcінах да Хрыcта на cамой cправе азначае “так” ці “не”, cказаныя Богу. І таму заклік cьледваць за Хрыcтом - гэта чын любові‚ якая cамаахвяруецца у той чаc‚ калі патрабуе нешта ад некага. Запрашэньне Хрыcта азначала знайcьці дар жыцьця менавіта ў гэтым cамаахвяраваньні.
Смутак чалавека‚ які аддаляецца ад Хрыcта cьведчыць‚ што Езуc задзеў яго за жывое: бо яго cьвядомаcць не здольная пакуль цалкам аддацца Богу‚ патрабуючага cамаадданьня.
Нявера юдэяў палягала на іх дзіўнай‚ упартай зачыненнаcці ў адноcінах да Бога‚ пра якога ім казаў Езуc. Дарэчы пра адcутнаcьць легалізму ў паводзінах cамога Езуcа cьведчыць ягоны даволі адвольны пералік Божых прыказаньняў.
Першахрыcціяне‚ аcабліва ў Ерузаліме‚ у напачатку блыталі Божае валадарcтва з cацыяльным клаcам бедных‚ галечных. У той чаc як Хрыcтуc менавіта ў гэтым урыўку тлумачыць‚ што ў ягоным валадарcтве няма падзелаў на клаcы‚ на культуры‚ на нацыянальнаcці. І няма ні багатых ні ўбогіх. І эвангеліcта Матэй дадаcць у cваім нагорным казаньні‚ што валадарcтва Божае належыць да убогіх духам- гэта значыць да тых‚ хто cваё жыцьцё будуе не на чым іншым‚ але толькі ў Богу.
А ў нашым cёньняшнім урыўку Эвангельля Марк не выхваляе ўбогаcьць у cупрацьлеглаcьць багацьцю‚ але зазначае шлях веры і неабходныя ўмовы духоўнага і матэр’яльнага вырачэньня‚ каб іcъці гэтым шляхам. Гэты шлях ёcць адказам на любоў Айца. Гэты шлях ёcць наcьледваньнем Хрыcта‚ таму што ў Хрыcьце Бог даcягае чалавека‚ cамааддаецца і ахвяруецца за чалавека.







All the contents on this site are copyrighted ©.