2006-09-17 13:07:54

Молитва «Ангел Господній» з Папою Венедиктом XVI
17 вересня 2006 р.


Сьогодні в містечку Кастель Ґандольфо, не зважаючи на дощову погоду, зібрались численні вірні, щоб разом з Святішим Отцем Венедиктом XVI помолитись молитву «Ангел Господній» і щоб підтримати свого пастиря в нелегкий час, коли з різних куточків світу линуть звинувачення на його адресу. Гучними оплесками зустріли всі присутні Вселенського Архиєрея, коли той вийшов на балкон апостольського палацу. «Трохи дощить, але ми витривалі, – розпочав жартом сьогоднішню зустріч Папа. – Вода – це символ Святого Духа».

Венедикт XVI ще раз повернувся думками до нещодавньої подорожі на батьківщину і сказав, що детальніше поділиться своїми враженнями від цієї поїздки під час загальної аудієнції в середу.

«А в цій хвилині хочу лише додати, – продовжував Папа, – що я дуже засмучений через реакцію на короткий уривок з моєї промови в Реґензбурґзькому Університеті, сприйнятий як образливий для почуттів віруючих мусульман, в той час, коли йшлося про цитату з середньовічного тексту, яка зовсім не висловлює мою особисту думку. Вчора Кардинал Державний Секретар оголосив щодо цього декларацію, в якій пояснив справжнє значення моїх слів. Сподіваюся, що цього буде достатньо, щоб заспокоїти душі і пояснити справжній сенс моєї промови, яка в цілості була запрошенням до щирого і свобідного діалогу, з великою взаємоповагою». Ці слова були перервані сильними оваціями, якими присутні висловили свою підтримку Святішому Отцеві.

Далі Венедикт XVI нав’язав до двох свят, які відзначалися минулого тижня в Римо-Католицькій Церкві, а саме: Воздвиження Чесного Хреста, що припадало на 14 вересня і Пресвятої Діви Марії Страждальної, яке відзначалося наступного дня. «Який сенс має почитання святого Хреста? Чи не є згіршуючим вшановувати знаряддя ганебного знущання?» – запитував Папа, відповідаючи, що християни не вшановують який-небудь хрест, але той Хрест, який Ісус Христос освятив своєю жертвою, який є плодом і свідченням безмежної любові. Христос пролив на хресті свою кров, щоб звільнити людство від рабства гріха і смерті, а тому зі знаку прокляття хрест став знаком благословення, з символу смерті – символом «Любові, яка перемагає ненависть і насильство та породжує вічне життя».

Євангелист Іван розповідає, що під Хрестом була Марія, яка повністю співстраждала з Сином. «Нехай Пречиста Діва Марія допомагає нам кожного дня брати наші хресті і вірно наслідувати Ісуса на дорозі послуху, самопожертви і любові», – закінчив свою промову перед проказуванням молитви «Ангел Господній» Святіший Отець Венедикт XVI.
 «Дякую всім вам, ви додаєте мені відваги», – сказав Папа перед тим, як привітати присутніх прочан французькою, англійською, німецькою, іспанською та польською мовами. Після проказування молитви Вселенський Архиєрей уділив Апостольське благословення.







All the contents on this site are copyrighted ©.