2006-09-10 12:32:57

Папа Венедикт XVI у Німеччині
Апостольські відвідини Баварії - 3


«Нойе Мессе», тобто «Новий Ярмарок» – так називається сучасний торгово-виставковий центр, розміщений на території колишнього аеропорту міста Мюнхена. Спеціально для візиту Венедикта XVI тут споруджено престіл, над яким височіє великий хрест з розп’яттям з кінця Х століття. В павільйонах торгового центру розміщені захристія та прес-центр візиту Святішого Отця. Слід згадати, що візит коментують понад 4000 журналістів з усього світу.

О 9.30 місцевого часу сюди прибув Вселенський Архиєрей, якого гаряче вітали понад триста тисяч вірних та паломників. О 10 годині розпочалася Свята Літургія, яку очолив Папа. Після процесійного входу з привітальним словом до Венедикта XVI звернувся кардинал Фрідріх Веттер, архиєпископ Мюнхена-Фрайзінґа.

Після читань зі Святого Письма Старого та Нового Завітів Папа Венедикт XVI виголосив проповідь, на початку якої висловив свою щиру радість з нагоди відвідин дорогих серцю місць, «які мали вирішальний вплив» на його життя, його мислення і почуття, «місця, в яких я навчився вірити і жити», – зазначив Папа, дякуючи всім, хто у ті роки його супроводжував, і Господу Богові за цю «гарну батьківщину».


Далі Венедикт XVI нав’язав до сьогоднішніх літургійних читань, які говорять про Бога, як про центр всесвіту і водночас нашого особистого життя. З темою Бога тісно пов’язаною є соціальна тема, а саме наша взаємна відповідальність за перевагу справедливості і любові в світі. Любов ближнього є знаком вирізнення віри і любові до Бога. Коли в Господній молитві молимося «Нехай прийде царство Твоє», то не просимо чогось далекого і недосяжного, але молимося за те, щоб Божа воля були визначальним чинником для нашої волі, і, таким чином, Господь панував у світі, молимося за те, щоб справедливість і любов стали визначальними силами світового порядку.


У сьогоднішньому читання з Євангелії зустрічаємо Ісуса, – мовив далі Святіший Отець, – який зціляє хворих, і, таким чином, дає їм можливість жити й вирішувати разом з іншими, в рівності та братерстві. Цим Він і нам вказує напрямок нашої діяльності.


Це нагода задуматись над тим, що часто ми самі є сліпими і глухими щодо Бога, коли керуємося критеріями необхідності і раціональності. «Але чи є правдою те, що все йде легко, коли в нашому житті і в нашому світі бракує Бога?», – запитав Папа. Перш ніж відповісти на це запитання, Венедикт XVI поділився досвідом з свого служіння Вселенського пастиря, розповідаючи про те, як під час зустрічей з єпископами, наприклад, з Африки чи Прибалтики, часто чує слова вдячності німецьким католикам за їхню щедрість і готовність допомагати Церкві там, де вона має найбільші потреби. Але, водночас, стається так, що на різні соціальні проекти не доводиться довго чекати відповіді, а от коли йдеться про євангелізаційні програми – на загал виникають застереження. Святіший Отець наголосив на тому, що суспільний та євангелізаційний фактори є нероздільними, але цей останній повинен мати першість.


«Світ потребує Бога. Ми потребуємо Бога. Якого? У першому читанні старозавітній пророк звертається до гнобленого народу кажучи: «Від Бога прийде відплата». Легко можемо уявити, як люди уявляли цю відплату. Але сам пророк пізніше об’явив, в чому вона полягає: у спасенній доброті Бога. Остаточне пояснення слів пророка бачимо в Тому, хто вмер на хресті – в Ісусі, воплоченому Синові Божому. Його «відплатою» є хрест: «Ні» насильству, «любов до кінця». Це є той Бог, якого потребуємо. (…) До Нього звертаємо наше благання, щоб Він був між нами і допомагав нам бути Його достовірними свідками. Амінь», – закінчив проповідь Папа Венедикт XVI.


З-поміж Євхаристійних молитов – так в римо-католицькій Літургії називаються молитви, які проказуються під час Освячення, і яких є чотири – для сьогоднішньої Служби Божої, яку відправляв Святіший Отець, було вибрано четверту, яка грунтується на молитвах Анафори, тобто Освячення, східної Літургії св. Василія Великого.

Перед закінченням Святої Літургії Папа Венедикт XVI виголосив коротку традиційну недільну катехизу перед молитвою «Ангел Господній». Папа звернув увагу на те, яким необхідним для нас усіх і кожного зокрема є бачити в Бозі центр дійсності і центр нашого особистого життя. Вказуючи на яскравий приклад такого наставлення – Пресвяту Богородицю: «Вона, протягом усього свого земного життя, була жінкою слухання, Дівою з відкритим серцем для Бога і для людей». Підкреслюючи, що уже від перших століть християнства наші брати та сестри у своїх потребах і терпіннях звертались до Неї з благаннями про допомогу і заступництво. «Тут, на нашій баварській землі, про це свідчать сотні присвячених Їй церков і санктуаріїв. Це місця, до яких протягом цілого року прибувають незліченні паломники, щоб ввіритись материнській та дбайливій любові Пречистої Діви Марії» – зазначив Венедикт ХVІ.

Святіший Отець пригадав, що саме тут, у центрі Мюнхена, біля підніжжя статуї Богородиці, 390 років тому Баварія була урочисто віддана під покров Небесної Матері, де вчора також і він просив у Небесної Покровительки Баварії благословення для міста і усієї країни. Папа наголосив на особливому значенні відпустового місця у Альтеттінґу, яке є промовистим знаком важливої ролі Діви Марії. «Вона є і залишається слугинею Господньою, яка ніколи не ставила себе у центрі, але хоче нас провадити до Бога, хоче нас навчити такого стилю життя, де Бога визнається центром дійсності і центром нашого особистого життя», – сказав на закінчення Венедикт ХVІ, закликаючи усіх піднести молитву до Пресвятої Богородиці. Після проказування молитви Святіший Отець уділив особливе традиційне благословення, яким ввірив всіх людей, їхню працю, поля, сади та ліси під охорону всемогутнього Бога Отця.


Після Святої Літургії Святіший Отець Венедикт XVI повернувся до мюнхенського архиєпископського палацу, де під час обіду зустрівся з кардиналами, які супроводжують його в цій подорожі. З великою радістю привітали Папу вірні, які зібралися перед архиєпископським палацом, коли він вийшов на балкон і промовив кілька слів до присутніх.
 
 







All the contents on this site are copyrighted ©.