2006-04-05 14:20:36

"Правда на служінні єдності "


Як і завжди, кожної середи велика кількість паломників з усього світу взяла участь в загальній аудієнції з Папою Венедиктом XVI, яка була проведена на площі перед базилікою святого Апостола Петра у Ватикані.


Сьогоднішню загальну аудієнцію Святіший Отець Венедикт XVI присвятив темі: Правда на служінні єдності.


Джерелом сопричастя між учнями Христовими та Богом, є Святий Дух, який вливає в наші серця Божу любов. Це чітко підкреслив Св. Іриней Ліонський, кажучи: «Де є Церква, там є також і Божий Дух; і де є Божий Дух, там є Церква і всяка благодать, тому що Дух є Духом правди».


Ця тісна злука з Божим Духом не заперечує нашої людської природи з її немочами, тому перша апостольська спільнота, яка була побудована на різноманітних поняттях про правди віри, зазнала випробовування, наслідком яких був поділ їхньої єдності.

Так як спочатку існувала єдність у любові, так і від початку увійшло в спільноту перших учнів поділення між ними. Каже Євангеліст Іван: «З-поміж нас вийшли, але з-між нас не були, - бо коли б з-між нас були, були б зосталися з нами, - лише щоб виявилося, що не всі вони від нас».


"О, як небезпечною є втрата віри! ­ наголосив Папа. ­ Ми, що віримо у Церкву любові і хочемо жити в ній, маємо чіткий обов’язок відділитися від тих, хто не поділяє Христове навчання, яке спасає. «Хто каже, що він у світлі, а ненавидить брата свого, той у темряві й досі. Хто ж любить брата свого, той у світлі перебуває, і в ньому нема причини до падіння. Хто ж ненавидить брата свого, той у темряві, і в темряві він ходить, і куди йде, не знає, бо темрява у нього засліпила очі».


Перше послання Євангелиста Івана вказує на те, що перша християнська громада мала цілковиту свідомість тих проблем з єдністю, які виринали в той час і, одночасно, мала обов’язок поширювати братню любов між усіма християнами. Церква любові має свідчити, що вона має бути Церквою вірною Христовій правді, яку Господь їй передав через Св. Євангеліє. «Усі бо ті, що їх водить Дух Божий, вони - сини Божі». Тому сім’я дітей Божих має потребу бути захищеною і збереженою в правді, яку зможе розпізнати мудрий і авторитетний провід, який саме і є доручений дванадцятьом Апостолам.


Перший підсумок, записаний в Діяннях Апостолів ясно показує нам згідність з вищезгаданими цінностями у первісній Церкві, яка тільки но починала розвиватися: «Вони постійно перебували в апостольській науці та спільності, на ламанні хліба й молитвах». Спільність християн заснована на місії Апостолів та їх послідовників була гарантією єдності та даром любові для всієї Церкви. Правда і любов ­ це дві сторони одного дару, який походить від Бога і сягає аж до сьогоднішніх часів через апостольське служіння послідовників Христа, які поширюють правду про любов Триєдиного Бога, яка всіх визволяє.


На завершення загальної Аудієнції Святіший Отець проказав молитву "Отче Наш+ і уділив всім присутнім прочанам своє Апостольське Благословення. RealAudioMP3












All the contents on this site are copyrighted ©.