2006-03-15 13:42:11

На загальній аудієнції з Папою Венедиктом XVI (15 березня 2006 року)


Понад 30 тисяч паломників з усього світу взяли участь в загальній аудієнції з Папою Венедиктом XVI, яка була проведена на площі перед базилікою святого Апостола Петра у Ватикані.

Після катехизи, що була присвячена поясненню псальмів та гімнів, що входять у відправу утрені та вечірні римо-католицької Церкви, сьогодні Святіший Отець розпочав нову тему, а саме таїнство зв’язку між Христом і Церквою, який розглядається, беручи до уваги досвід Апостолів у світлі завдання, яке було їм довірене.


Церква побудована на фундаменті Апостолів, як спільнота віри, надії й любові. Церква почала формуватись тоді, коли деякі рибалки з Галилеї зустріли Ісуса Христа, пішли за Його голосом, за Його щирим запрошенням: «Ідіть за мною, я зроблю вас рибалками людей» ((Мк 1,17; Мт 4,19).
«Світло Христового обличчя, - наголосив Папа, - відбивається на обличчі Церкви, не зважаючи на обмеження й тіні нашої слабкої та грішної людської природи. Після Пресвятої Діви Марії, чистого віддзеркалення Христового світла, знаходяться Апостоли, які своїм словом та свідченням передають нам Христову істину».
Через те, що Христова благовість про Боже Царство іноді була неправильно пояснена в індивідуалістичний спосіб, треба ствердити, - сказав Святіший Отець, - що хоч проповідь Христа завжди є закликом до особистого навернення, Церква спрямована до того, щоб зібрати і спасти увесь Божий люд. Вибираючи 12 Апостолів, вводячи їх у живу спільноту віруючих та роблячи їх учасниками тієї ж самої місії, Христос бажав вказати, що настав остаточний час сповнення Божих обітниць.
Дванадцять Апостолів – це найбільш промовистий знак волі Христа щодо посланництва Своєї Церкви. «Тому, - як підкреслив Венедикт XVI, - зовсім несумісним із Христовим задумом є лозунг, який ще не так давно був у моді: «Ісус - так, Церква – ні!» Між Воплоченим Сином Божим і Його Церквою немає протиставлення, а глибокий і таїнственний безперервний зв’язок. Сьогодні Христос присутній у Своєму люді і в особливий спосіб в тих, що є наступниками Апостолів».


Папа коротко переказав зміст своєї катехизи французькою, англійською, німецькою, іспанською та португальською мовами, окреме привітання отримали більші групи прочан, а сьогодні він звернувся рідними мовами до поляків, словенців, хорватів, угорців та чехів, закінчивши Апостольським благословенням, яке тепер лине до усіх наших радіослухачів.
RealAudioMP3












All the contents on this site are copyrighted ©.