2006-03-01 13:45:40

На Загальній Аудієнції з Святішим Отцем
1 березня 2006 р.


Cьогодні, у перший весняний день, коли Римо-Католицька Церква розпочинає святий період Великого Посту, Святіший Отець Венедикит XVI провів традиційну загальну аудієнцію, яка була присвячена Попільній середі. В цей день, під час Святої Літургії, на знак покаяння освячується попіл, отриманий внаслідок спалення гілок верби або інших дерев, що були освячені минулого року. Цим попелом посипаються голови вірних, щоби пригадати усім, що ми є порохом і в порох обернемося, як про це говориться в Святому Письмі.

Посипання попелом виражає акт зміни нашого життя, духовної покути у пості і молитві, в плачі та у жалі за гріхи, маючи надію, що милосердний Бог завжди готовий простити нам наші гріхи. Про це ми можемо почути від пророка Йони, як старозавітня Ніневія навернулася від своїх гріхів, почувши Боже Слово з уст пророка, який закликав усіх ніневітян до покаяння і навернення до Бога. RealAudioMP3

Церква в Літургії римо-католицького обряду в цей день в особливий спосіб молиться в наміренні, щоб Господь допоміг розпочати святий піст під захистом небесного воїнства, щоб ми, які маємо боротися проти злих духів, отримали духовну допомогу завдяки зреченню від пристрастей. Людина, яка визнає, що вона є порохом, удостоїться отримати відпущення гріхів і нове життя, наслідуючи сам образ Воскреслого Госдпода нашого Ісуса Христа.

"Сьогоднішнім днем, – зазначив Папа, – Церква розпочинає великопосне паломництво, яке триватиме 40 днів, і яке завершиться святим Пасхальним Триденням: пам’яттю про страсті, смерть і воскресіння Христа Господа – центр таємниці нашого спасіння.

Це сприятливий час, в якому Церква запрошує всіх християн усвідомити і якомога живіше перейти шлях спасительного відкуплення Христа та глибше пережити власне Хрещення. Великий Піст – це час, в якому Народ Божий підкріплюється Словом Божим, яким зміцнюємо віру, живимо своє життя, і в якому переходимо усю історію створення та відкуплення.

У сорокаденному періоді ми покликані пережити з Ісусом той самий час, який Він пережив, перебуваючи в пустині на пості і молитві. Переживаючи з повною вірою таємницю Христових страждань, таким чином, ми зможемо досвідчити справжню радість Воскресіння".

"Правдивий сенс посту, – зазначив Папа, – виявляється у тому, що людина з повним довір’ям віддасть себе саму, живучи в спільноті, під провід Євангелія. У світлі Божого Слова ми теж повинні перейти випробування різними життєвими спокусами, які перемагаються слуханням і зберіганням Божого Слова, бо лишень у Ньому міститься правда, яка допомагає нам уникати зла та різної брехні. Через Слово Боже ми покликані стати перед своїм безсиллям і слабістю, болями й порожнечею, щоб цілком поринути у безодню Божого милосердя і наповнити своє життя Його ласкою".

Святіший Отець заохотив усіх серйозно взятися за духовну обнову нашого християнського життя, особливо очистити почування свого серця, щоби могти бачити навколо себе потребуючих братів, бо в цьому і полягає піст – навернутися до любові, яка завжди милосердиться і вміє прощати, вміє, як Христос, зглянутися над бідними поглядом співчуття і доброти. Тому Свята Церква пропонує під час святого Посту особливо виявляти свою віру трьома вчинками, які виражають наше навернення до Бога: молитвою, умертвінням-постом і здійсненням милосердя.

"У молитві, – сказав Папа, – зосередьмо нашу увагу на слуханні Божих Слів, щоби могти з духом покаяння постійно боротися зі злом і чувати над душею. А через діла милосердя у часі Посту маємо нагоду розділити Божі дари з найільш потребуючими ближніми".

Наприкінці призадуми Вселенський Архиєрей поручив всіх під опіку Пресвятої Богородиці, щоб у цьому покутничому періоді Вона нас супроводжувала, як Матір нашого Відкупителя і Вчителька послуху у вірному зближенні до Господа. Папа молився до Богородиці про Її заступництво, щоб душа і розум під час Великого Посту були очищеними і відновленими Христовою благодаттю, яка нас приготовляє гідно відсвяткувати празник Христового Воскресіння.

Після закінчення катехези Святіший Отець привітав присутніх їхніми мовами, провів молитву "Отче наш" та уділив Апостольське Благословення.


Єднаймося з Папою в молитві і приймімо його благословення: RealAudioMP3








All the contents on this site are copyrighted ©.